Ajatuksia narratiiveista. Osa 1.

Lasittuneet miehet kastoivat jäistä leipää kuumaan veteen josta nouseva höyry sekoittui savun ja etumaastoon lahdattujen Puna-Armeijan sotilaiden viimeisiin henkäyksiin.

Sinä yönä kuun kehä oli kirkas ja leijui harmaita kiteitä.

KolllaaRIP66666
Kollaa 1939. Kuva isoisäni arkistosta.

Kansallinen narratiivi. Tarina. Vaietut tarinat, kohtalot, sisään itketyt ja ulos huudetut. Sirpillä lyhennetyt ja vasaralla hakatut. Keksityt. Septitetyt. Juhlatoimikunnassa voideltut. Kriitikoiden runtelemat. Markkinoiden ratsastamat. Maassa jossa vaikeneminen on kultaa ja puhuminen hopeaa. Kansassa joka on yksi maailman vanhimpia ja kieli ulottuu 10.000 vuoden taakse. Jo Tolkien vihjasi: me olemme viimeiset haltijat ja tontut, kääpiöt ja lohikäärmeen surmaajat.

Mutta hiljaisuus ei ole narratiivi. Se on sen puute. Hiljaisuus voi olla osa, mutta ei kaikki. Tarina ei paljoa tarvitse. Ei tuhatta sivua, ei seitsemää jatko-osaa. Tarina on jäätyneen saippuakuplan pinta. Se kuinka se jäätyy. Se kuinka valo taittuu sen läpi. Ei siitä tehty väitöskirja, eikä matemaattinen mallinnus. Se kokemus kun sen näkee jäätyvän. Se on tarinan kerronta. Immersio.

frozingbbbb
pict: Angela Kelly, Frozen Bubble in the raising Sun.

Luutnantti Manninen kaatui kesken lauseen. Ehjän silmän päälle varisi juoksuhaudasta hiekkaa. Sotamies Peltola otti Suomi-konepistoolin hänen sylistään ja syöksyi eteen jäätyneen ruumiskasan taakse, tähtäsi ja niitti aukealle puoli komppaniaa uusia sankarivainajia.

Tämän hän kertoi vasta vanhainkodissa, senkin unessa huutaen. Oli täysikuu. Jossain vastasi pystykorva käheästi haukkuen.

kollllaaaa77788
Kollaa 1939. Kuva isoisäni arkistosta.

Narratiivi kirjoittaa koko ajan itseänsä. Halusit tai et. Maailma on kohinan rajapinta jossa jokainen nyt on heti äsken. Tämä kohina on multaa jossa tarinat itää. Kansat ovat puita, peltoja, soita ja preerioita, hakkuuaukioita, sademetsiä ja aavikoita. On turha istuttaa mangoa routaiseen maahan. Antaa siihen kasvaa luonnostaan karpaloa, puolukkaa ja mustikkaa. Kanto-narratiivi ei kaivossa pysy.

Narratiivi ei tarvitse sanoja. Välttämättä. Ja toisekseen, kirjaimet ovat kuvia. Ihmisen kasvot kertovat tarinoita, kädet, ryhti, silmät… Kansa kantaa kehossaan narratiivin. Oma isoisäni ei paljoa sodasta puhunut, mutta kertoi siitä koko ajan puujalallaan. Saunassa amputoitu jalka huusi tarinaansa pienelle pojalle eikä se aina ollut mieluista kuultavaa. Tai se naapurin veteraani joka joi joka aamu pienen pullon opium tinktuuraa ja tuijotti silmät kauhusta revenneinä syvälle nurmeen. Kai meitä lapsia yritettiin hyssyttelyllä suojella, mutta kyllä me totuus kaivettin aina jostakin. Tai sen suuntaista. Narratiivia ei voi valehdella. Siinä käy kuin mangolle pakkasessa.

pystykorva43217
Kuva: Hannu Tuonola / Kaleva (lukijan kuva)

Miehet tunsivat maaston kuin omat taskunsa. Koukattiin Venäläisen rykmentin sivulle, tehtiin kieppi, syötiin ja odotettiin pimeän tuloa. Osa miehistä poltti kämmentensä suojassa Työmiestä vaikka se oli ankarasti kielletty. ”Polttakoot” ajatteli kersantti Sorjonen, jollekin se saattoi jäädä viimeiseksi.

Venäläiset eivät aavistaneet mitään kun joukkue hiipi yöllä kahden komppanian väliin ja avasi tulen. Tarkat laukaukset kaatoivat nuotiolla istuvia piippalakkeja ja käsikranaatit repivät pakkasilmaa vanjojen keuhkoista. Pian Venäläiset komppaniat luulivat toisiaan hyökkääjiksi ja ryhtyivät sotimaan keskenään. Virne naamalla Suomalaiset vetäytyivät hiljaa pois.

”Tarjokkaas mullekin tupakki!” Sorjonen sanoi joukkueen päästyä omalle puolelle. Äijät nauroi ja pisti kersantille koko askin. ”Haemma mahorkkaa jos loppuu omat…” tokaisi sotamies Autti ja räjäytti pankin… 

fin98iun
SA-Kuva.

Narratiivi on yksinkertainen juttu. Se ei ole salatiedettä eikä folio-piippalakkeja. Tarina. Satu. Novelli. Romaani. Eepos. Sinfonia. Laulu. Taulu. Patsas. Reliefi. Postimerkki. Ja moni muu. Tarina on viesti. Juoru. Jorina. Narina. Marina. Vitsi. Kasku. Stand up. Twiitti.

Narratiivit ovat olleet yhteiskuntien kantava voima alusta saakka. Intiassa on yhä yli 6000 vuotta vanhoja narratiiveja jokapäiväisessä käytössä. Ja nekin pohjautuvat vielä vanhempiin tarinoihin. Suomen kieli on jo oma narratiivinsa. Kuinka sanat ovat syntyneet, kielen rakenne, ”Suomen kieli on sen mieli” jne.

Mutta mikä voisi olla ”Kansallisen Narratiivin” juju? Idea? Johtolanka? Prinsiippi? wtf?

Asenne. Ja nimenomaan se positiivinen asenne. Valittaminen on so last season. Se syö meitä henkisesti. Se on saastuttanut meidän politiikan ja avannut ovet hajaannukselle. ”Ei” kulttuuri. Näin ei voi jatkua.

let_s_stop_whining_by_vranckx-d8xmvb8
Batman approves my theory? 😉

Veneessä ei herroteltu. Paitsi meidän pystykorvaa joka oli Vääpeli. Vääpeli Kusti. Saatiin se pentuna divisioonan komentajalta ja vastasi yhtä vartiokomppaniaa. Kerran Kusti haistoi pataljoonan Venäläisiä hiihtojoukkoja kuuden kilometrin päästä, ennätettiin väijyttämään ne yhteen notkoon. Vangiksi saatiin mm. yksi puna-armeijan eversti joka puhui Suomea aivan Porvoon murteella. Siitä lähtien se söi meidän kanssa samasta pöydästä. Ja oli muuten aivan saukko hakemaan sorsia vedestä.

Eikä muuten valittanut koskaan. Edes silloin kun sirpale vei siltä hännän. Ärisi vain vähän aikaa ja jatkoi sitten desantin hajujäljen perässä. Oltiin niin vihaisia kun saatiin Venäläisten partio saarrettua yhteen suosaarekkeeseen ettei tainut kun yksi vanki jäädä henkiin. Se kertoikin sitten aivan kaiken. Kusti perkele. Sille olisi pitänyt antaa semmonen Marskin mitalli. Me tehtiinkin oma ja ylennettiin se Majuriksi.

finsp00ooll77
SA-Kuva.

Kaikki kursivoidut tekstit ovat omaa fiktiota. Ne eivät liity kuviin kuin löyhästi.

Linkki upeaan saippuakuplakuvaan (useita muita) > https://www.flickr.com/photos/grnidmonstress/11501628566/in/photostream/

Linkki kuvaan Titta pystykorvasta katiskassa > http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/koira-karkasi-joutuikin-katiskan-vangiksi-temmesjoella/664420/

Kaikki mielipiteet ovat omiani.

Kiitokset jos jaksoit loppuun asti. 🙂 Arvostan.

Ja palautetta saa erittäin mielellään antaa. 🙂

 

Mainokset
Ajatuksia narratiiveista. Osa 1.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s